Zapraszamy do lektury anegdotek autorstwa Mieczysława Czumy i Leszka Mazana. Panowie, będący niekwestionowanymi autorytetami w dziedzinie tradycji Krakowa, zainspirowani produktami Krakowskiego Kredensu, w niesamowity sposób, choć nieco z przymrużeniem oka, opisali świat dawnej Galicji.
Wg Pierwszej Mechanicznej Fabryki Wyrobów Mięsnych Karola Chachlowskiego. Cesarz Franciszek Józef I w 1886 roku wydał specjalny rozkaz dotyczący wędlin jakie powinni spożywać oficerowie wyższych stopni. Miały to być bez wyjątku wyroby przyrządzane z najlepszych surowców i gwarantujące najwyższą satysfakcję smakową. Takie...
Robione ręcznie według starej krakowskiej receptury. Na samym początku dwudziestego wieku bufet dworcowy w galicyjskim miasteczku Sucha Beskidzka wzięło w dzierżawę młode małżeństwo. Ich teściowie prowadzili cukiernię w Wiedniu; oni chcieli jak najprędzej pokazać, że potrafią sami prowadzić interes. Nazywali się Wilderowie...
Nalweki wg upodobań Bohemy krakowskiej. W październiku 1906 roku do jednego z dyrektorów krakowskiego Magistratu, radcy dworu pana Fryderyka Adlera, wpłynęło oficjalne pismo informujące, że starszy woźny Felicjan Wróbel przychodzi do pracy owiany oparami alkoholu. Autor pisma, szef magistrackich woźnych, zdeklarowany abstynent...
Angielską modą na podwieczorkach podawane. Zgodnie z umacniającą się w Galicji angielską modą pani profesorowa Helena Rydlowa od 1880 roku zwykła w każdy piątek o siedemnastej w swym salonie przy ulicy Garncarskiej podejmować herbatą „świat krakowskiego kulturalnego mieszczaństwa”. Herbata była świetna, ciasteczka zawsze...
Krakowskie kawowe zwyczaje. - Jaśnie pani kazała powiedzieć, że teraz zatopi się w modlitwie, a później będzie ją bolała głowa. Więc żeby jaśnie pan spał dziś w gabinecie... Hrabia Prątnicki, dotknięty w swej męskiej dumie, nie czekał, aż pokojówka skończy. Posłał lokaja po fikara, narzucił pelerynę i zbiegł po...
Czekoladowe sekrety. Gdy pewnego razu Ordynat pojawił się na audiencji u cesarza Franciszka Józefa z ustami pełnymi czekolady cały dwór był pewien, że hrabia popadnie w niełaskę. Dla słodyczy cesarz był jednak zawsze wyrozumiały: sam karmił wnuki czekoladami i pralinami. Ordynat osobiście komponował ich recepturę,...
Mieszczan krakowskich dnia powszedniego osłoda. Na Wystawę Krajową we Lwowie w 1894 roku zawitała niezwykła postać -starszy człowiek, z długą, siwą brodą w przewiązanej sznurem sukmanie. Był to „imć Pan Januszewski, Boży Bartnik znad Sanu Januszewski był szlachcicem, zagrodowym tylko, ale za to -znakomitym znawcą miodów.....
Słodkie smaki mieszczańskich tradycji. Raz do roku, we Lwowie, w okresie Adwentu pani namiestnikowa Adamowa Potocka zapraszała do swego pałacu arystokratyczne dziewice, debiutujące w nadchodzącym karnawale. Każda z dziewic musiała udowodnić swą zdolność do zawarcia małżeństwa. Najlepszym takim dowodem był – według pani...
Przetwory warzywne jak onegdaj bywało. Na początku XX wieku mówiono w Krakowie, że jeśli królowa Bona ubrała polskie stoły w liście sałaty i czerwone słońca pomidorów, to książę Hieronim Radziwiłł z podkrakowskich Balic uczynił smak hodowanych przez siebie warzyw iście genialnym. To dzięki niemu na galicyjskich stołach...
Grzyby wg przepisów parafian ks. proboszcza Alozjego Góralika. Nowosądecki proboszcz Alojzy Góralik, słynny z dowcipu i zawsze dobrego samopoczucia, uwielbiał grzyby. Corocznie całe drużyny strażaków-ochotników przeczesywały lasy nad Dunajcem i Popradem, dostarczając na plebanię ogromne kosze prawdziwków, maślaków, kurek,...
Zupy jak z menu Ferdynanda Oleksego dzierżawcy hotelu Krakowskiego w Tarnowie. Nie bez racji mówi się o zupach, że to właśnie one najskuteczniej i najszybciej potrafią zażegnać przykre uczucie głodu. Ale też te pielęgnowane od stuleci na różne sposoby potrawy mogą być źródłem prawdziwej rozkoszy dla naszych zmysłów: swoim...
Pikanteria krakowskiego smaku. Najsłynniejsza od stuleci musztardnia i occiarnia znajduje się nad Wisłą, w dzielnicy zwanej Półwsiem Zwierzynieckim. Mieszkali tu głównie, piaskarze, murarze i podoficerowie twierdzy Kraków. Jedzona przez nich do wędlin i niektórych mięs musztarda była tak wspaniała, że zwabiała do...
Wg Pierwszej Mechanicznej Fabryki Wyrobów Mięsnych Karola Chachlowskiego. Cały Kraków wiedział, że nagła cisza panująca w Pierwszej Motorowej Fabryce Wyrobów Mięsnych może oznaczać tylko jedno: właściciel, pan Karol Chachlowski przystępuje do produkcji smalcu. W poniedziałek był to smalec z cebulką, we wtorek ze skwarkami, w...
« poprzednia | 1 | następna » |