Przygotowanie:
Twaróg, żółtka, cukier i mleko dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę z białek dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. Tak powstałą masę nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Obsmaż placuszki po obu stronach. Przed podaniem możesz odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ciepłe, polane sosem z czarnej porzeczki i posypane ulubionymi owocami.
Co najlepiej może ochłodzić w upalne dni i uprzyjemnić spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi w plenerze? Zimne drinki! Dzięki nim, miody pitne świetnie smakują również latem.
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Każde przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie, łyżeczką usunąć żółtka, zetrzeć je na tarce, wymieszać z majonezem. Doprawić pieprzem cytrynowym i papryką. Tak powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią białka. Oprószyć pieprzem cytrynowym dla dekoracji.
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo i ostudzić (nie obierać). Ostrym nożem przekroić na połówki. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć żółtko i białko – nie uszkadzając przy tym skorupki. Jajka przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem, dodać do nich majonez, pieprz i drobno posiekane pomidory, szynkę i natkę pietruszki. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Tak powstałym farszem napełnić skorupki. Wyrównać z wierzchu i tą stroną obtoczyć w bułce tartej. Masło rozgrzać na patelni i smażyć na małym ogniu, aż bułka się zrumieni.
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Usunąć żółtka (nie będą potrzebne), białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać majonez. Ogórki i grzyby, odcisnąć z zalewy i drobno posiekać. Dodać do białek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (około 6 minut od zagotowania się wody), zalać zimną wodą, stłuc skorupkę, a po kilku minutach obrać. Ściąć odrobinę jajka z jednej strony, tak, by można je było postawić na ściętej części. Następnie ściąć około 1/3 jajka z drugiej strony – wraz z kawałeczkiem żółtka. Ścięte białko drobno posiekać, a żółtko pokruszyć w palcach, przełożyć do miseczki i wymieszać z majonezem. Ogórka i paprykę drobno posiekać, dodać do miseczki. Wszystko wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem...
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo (6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę. Ogórki, jabłka i pora obrać i pokroić kosteczkę. Posiekać natkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut aż sos nieco zgęstnieje. Tak przygotowany sos podawać do pieczonych czy duszonych mięs.
Przygotowanie:
Płatki owsiane prażymy na łyżce masła z dodatkiem 1 łyżki miodu. Pozostałe masło ucieramy z miodem na gładką masę, dodajemy jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane, posiekane migdały i czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem nakładamy łyżką nieduże porcje. W każdym ciastku robimy lekkie wgłębienie do którego nakładamy po łyżeczce konfitury wiśniowej.
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i prószymy delikatnie bułką tartą. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy do nich kakao oraz masło roztopione z czekoladą z fiołkami i miodem. Całość mieszamy. Masą wykładamy dno i boki tortownicy mocno dociskając. Wstawiamy do zamrażarki lub do lodówki na czas przygotowania masy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Uwielbiana przez dzieci i dorosłych, doskonała na wiosenne popołudnia i wieczory. Świetnie gasi pragnienie, wspiera witalność - my rekomendujemy jej przygotowanie na prawdziwym miodzie zamiast cukru.
Przygotowanie:
Kapustę z grzybami gotujemy do miękkości przez ok. 40 minut. W osobnym garczku do osolonej wody wrzucamy makaron domowy łazanka i gotujemy przez 10 minut. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie okrawki do bigosu. Pod koniec dodajemy do okrawków ugotowany makaron i razem podsmażamy. Całość mieszamy w większym naczyniu razem z ugotowaną kapustą.
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z kostką rosołową, zielem i liściem laurowym. Do gotującego się bulionu dodajemy koncentrat barszczu czerwonego, pozostawiając na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy pieprzem i majerankiem. Rekomendujemy do krokietów i wigilijnych uszek.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy, najlepiej z wykorzystaniem miksera, doprowadzając do konsystencji gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kapustę z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy aż zmięknie przez ok. 5-10 minut, następnie odcedzamy. Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalczyku. Podsmażoną cebulkę dodajemy do kapusty, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie:
Zdejmujemy osłonkę z parówek, owijamy je plasterkiem żółtego sera oraz prostokątnym kawałkiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podajemy gorące z dipem lub warzywami.
« poprzednia | 1 | następna » |