Krakowski Kredens - tradycja galicyjska

Ciasteczka owsiane z konfiturą wiśniową

Składniki:
200 g płatków owsianych
2 łyżki miodu z migdałami marki Krakowski Kredens - 4 migdały drobno posiekać
60 g masła Kleparskiego
1 jajo od kury podwórkowej marki Krakowski Kredens
konfitura wiśniowa marki Krakowski Kredens
20 g drobno posiekanej czekolady mlecznej z fiołkami marki Krakowski Kredens

Przygotowanie:
Płatki owsiane prażymy na łyżce masła z dodatkiem 1 łyżki miodu. Pozostałe masło ucieramy z miodem na gładką masę, dodajemy jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy płatki owsiane, posiekane migdały i czekoladę.

Na blachę wyłożoną papierem nakładamy łyżką nieduże porcje. W każdym ciastku robimy lekkie wgłębienie do którego nakładamy po łyżeczce konfitury wiśniowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż uzyskamy złoty kolor (około 20 minut). Ciasteczka są idealne jako lekka i zdrowa przekąska.