Składniki:
4 Jaja od kury podwórkowej Krakowski Kredens
4 plasterki Szynki halickiej (cienko pokrojonej)
1/2 pęczka zielonej pietruszki
Farsz
4 łyżeczki dobrej jakości majonezu
1 Ogórek konserwowy Krakowski Kredens
2 kawałeczki Papryki marynowanej Krakowski Kredens
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (około 6 minut od zagotowania się wody), zalać zimną wodą, stłuc skorupkę, a po kilku minutach obrać. Ściąć odrobinę jajka z jednej strony, tak, by można je było postawić na ściętej części. Następnie ściąć około 1/3 jajka z drugiej strony – wraz z kawałeczkiem żółtka. Ścięte białko drobno posiekać, a żółtko pokruszyć w palcach, przełożyć do miseczki i wymieszać z majonezem. Ogórka i paprykę drobno posiekać, dodać do miseczki. Wszystko wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na desce rozłożyć plasterki Szynki halickiej, następnie ułożyć jaja i obwinąć je w szynkę.
Na każdym talerzyku utworzyć z dwóch gałązek pietruszki zielone gniazdka. W środku każdego ustawić jajko (na przyciętej, dolnej części). Na ściętą, górną część jajka nałożyć po łyżeczce farszu. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Podawać opcjonalnie z pieczywem i dodatkowym majonezem lub musztardą.