Krakowski Kredens - tradycja galicyjska

Krokiety faszerowane kapustą kwaszoną z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkloanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 2-3 szt. jaj od kury podwórkowej
  • 1 płaska łyżeczka soli


Farsz:

  • 500 g kapusty kwaszonej z grzybami
  • 10 dag Szynki Arcyksięcia Ferdynarda
  • 1 średnia cebula 
  • Sól
  • Pieprz 
  • Liście Laurowe
  • Ziele Angielskie
  • Łyżka smalcu 



Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy, najlepiej z wykorzystaniem miksera, doprowadzając do konsystencji gęstej śmietany. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.

Kapustę z zielem angielskim i liściem laurowym gotujemy aż zmięknie przez ok. 5-10 minut, następnie odcedzamy.
Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalczyku. Podsmażoną cebulkę dodajemy do kapusty, całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Farsz nakładamy na środek przygotowanych naleśników. Dwa boki łączymy do środka i zwijamy. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.