Krakowski Kredens - tradycja galicyjska

Sałatka jarzynowa

Składniki:
2 małe ziemniaki sałatkowe
3 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka
1/2 selera
4 Jaja od kury podwórkowej Krakowski Kredens
3 Ogórki kwaszone z liściem dębu Krakowski Kredens
1 jabłko
1 szklanka groszku konserwowego odsączonego
połowa pora
pęczek natki z pietruszki
około 200 ml majonezu
1 łyżeczka Musztardy sarepskiej Krakowski Kredens
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
do dekoracji: kilka łyżek majonezu, natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo (6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę. Ogórki, jabłka i pora obrać i pokroić kosteczkę. Posiekać natkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Majonez i musztardę, dodać do warzyw, wymieszać (jeśli sałatka wydaje się za sucha, można dodać więcej majonezu). Miskę z sałatką nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.

Przed podaniem sałatkę przemieszać, przełożyć do czystej miski lub kilku salaterek i udekorować kleksem majonezu i natką pietruszki.