Krakowski Kredens - tradycja galicyjska

Sernik z jagodami na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie Ciasteczek Podwieczorkowych Bałamutki marki Krakowski Kredens
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g Masła Kleparskiego
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego marki Krakowski Kredens
  • 50 g mlecznej czekolady z fiołkami marki Krakowski Kredens
  • 160 g konfitury jagodowej marki Krakowski Kredens
  • (masło i bułka tarta do natłuszczenia formy do pieczenia)


Masa serowa:

  • 1 kg twarożku kleparskiego marki Krakowski Kredens
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego marki Krakowski Kredens
  • 2 duże białka jaja od kury podwórkowej marki Krakowski Kredens
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g jagód lub innych owoców (truskawki, maliny, brzoskwinie)


Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i prószymy delikatnie bułką tartą. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy do nich kakao oraz masło roztopione z czekoladą z fiołkami i miodem. Całość mieszamy. Masą wykładamy dno i boki tortownicy mocno dociskając. Wstawiamy do zamrażarki lub do lodówki na czas przygotowania masy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Owoce płuczemy (brzoskwinie wyjmujemy z puszki) i dokładnie suszymy na papierowych ręcznikach. Ser mieszamy (łyżką) z roztopioną białą czekoladą, miodem, białkami jaj i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zmrożonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę jagodową. Następnie wykładamy masę serową a następnie na wierzchu rozsypujmy jagody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez 70-80 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy, najlepiej całą noc, a następnie schładzamy (bez przykrycia i bez obręczy). Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Przed podaniem możemy posypać sernik świeżymi owocami