Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i prószymy delikatnie bułką tartą. Ciasteczka dokładnie kruszymy, dodajemy do nich kakao oraz masło roztopione z czekoladą z fiołkami i miodem. Całość mieszamy. Masą wykładamy dno i boki tortownicy mocno dociskając. Wstawiamy do zamrażarki lub do lodówki na czas przygotowania masy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Owoce płuczemy (brzoskwinie wyjmujemy z puszki) i dokładnie suszymy na papierowych ręcznikach. Ser mieszamy (łyżką) z roztopioną białą czekoladą, miodem, białkami jaj i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zmrożonym spodzie rozsmarowujemy konfiturę jagodową. Następnie wykładamy masę serową a następnie na wierzchu rozsypujmy jagody. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez 70-80 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy, najlepiej całą noc, a następnie schładzamy (bez przykrycia i bez obręczy). Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Przed podaniem możemy posypać sernik świeżymi owocami