Skłądniki:
- 250 g twarożku
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru (możesz dodać też odrobinę cukru waniliowego)
- 120 ml mleka
- 150 g mąki
- sos z czarnej porzeczki ekologiczny
- ulubione owoce
Przygotowanie:
Twaróg, żółtka, cukier i mleko dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę z białek dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. Tak powstałą masę nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Obsmaż placuszki po obu stronach. Przed podaniem możesz odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy położyć je na chwilę na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, polane sosem z czarnej porzeczki i posypane ulubionymi owocami. Smacznego!