Krakowski Kredens - tradycja galicyjska

Słodkie placuszki z owocami i sosem z czarnej porzeczki

Skłądniki:INSTAGRAM 28.07.2016
- 250 g twarożku 
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru (możesz dodać też odrobinę cukru waniliowego) 
- 120 ml mleka
- 150 g mąki
- sos z czarnej porzeczki ekologiczny 
- ulubione owoce

Przygotowanie:

Twaróg, żółtka, cukier i mleko dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli. Pianę z białek dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj. Tak powstałą masę nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Obsmaż placuszki po obu stronach. Przed podaniem możesz odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy położyć je na chwilę na papierowym ręczniku. Podawaj ciepłe, polane sosem z czarnej porzeczki i posypane ulubionymi owocami. Smacznego!